GAP ile ICARDA İşbirliği
GAP İdaresi son yıllarda yoğunlaşan uluslararası kuruluşlarla işbirliği faaliyetlerine, Kurak Alanlarda Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi (International Center for Agricultural Research in the Dry Areas - ICARDA) ile bir İşbirliği Çerçeve Protokolü imzalayarak bir yenisini eklemeye hazırlanmaktadır.
GAP İdaresi Başkanı ve bir teknik heyetin Nisan 1998’de, ICARDA’nın Halep(Suriye)’deki merkezine yaptığı ziyaret ve temaslar sonucu başlayan işbirliği arayışları, 26 Haziran 1998 tarihinde, Şanlıurfa’da, GAP İdaresi Başkanı Dr. İ.H. Olcay Ünver ile ICARDA Genel Müdürü Dr. Adel El-Beltagy tarafından imzalanacak Protokol ile somutlaşacaktır.
Başta Dünya Bankası, UNDP, FAO, Avrupa Komisyonu gibi uluslararası kuruluşlar olmak üzere 30 ülke ve kuruluşun destek ve finansmanı ile kurulan, Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Danışma Grubu (CGIAR)’na bağlı 16 kardeş araştırma merkezinden biri olan ICARDA, 1977 yılında Suriye’nin Halep kentinde kurulmuştur. CGIAR’a bağlı her kuruluş, kendi bölgesinin koşullarına göre bu doğrultuda çalışarak birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmaktadır. ICARDA araştırmalarını, Halep kentine 35 km uzaklıkta 948 hektarlık bir çiftlikte sürdürmekte ve Mısır, İran, Ürdün, Lübnan, Meksika, Fas, Tunus, Türkiye, BAE, Yemen’de de büroları bulunmaktadır.
ICARDA’nın misyonu; kurak alanlarda, fiziksel, sosyal, ekonomik ve çevresel değişimleri dikkate alarak, doğal kaynakların optimal kullanıma yönelik olarak bilimsel araştırma ve uygulamalar yoluyla gıda üretim ve kalitesini yükseltmek ve böylece kurak alanlarda yaşayan insanların refah seviyelerinin artmasına katkıda bulunmaktır.
26 Haziran 1998 tarihinde Şanlıurfa’da imzalanacak olan Çerçeve Protokol; her iki kuruluşun, özellikle doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı yoluyla kırsal ve tarımsal kalkınmaya katkıda bulunmak gibi örtüşen misyonlarını ortak projeler ile yaşama geçirecek ortak bilimsel araştırma ve deneyim alışverişine zemin hazırlayacaktır.
Protokol’ün imzası için Şanlıurfa’ya gelecek olan ICARDA Genel Müdürü Dr. Adel El- Beltagy ve beraberindeki heyet iki gün süresince Atatürk Barajı, sulamaya açılan alanlar, Koruklu Araştırma İstasyonu’nda incelemelerde bulunacaklardır.

