Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Güneydoğu'dan İstanbul'a Kadın Eli Uzanıyor

Bu sene 7. si düzenlenen “Doğudan İstanbul’a Kadın Eli Sergisi” kapsamında ÇATOM’larda üretilen ürünler sergilenip, satışa sunuluyor

Bu sene 7. si düzenlenen “Doğudan İstanbul’a Kadın Eli Sergisi” kapsamında ÇATOM’larda üretilen ürünler sergilenip, satışa sunuluyor.

GAP İdaresi Başkanlığınca uygulanmakta olan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) Projesi kapsamında , İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin finansman desteği, Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi işbirliği ile 07 Haziran 2013’te saat 12.00’de Sultanahmet Meydanı’nda yapılacak olan açılış töreninin ardından satışa sunulacak olan el emeği ürünlerinden elde edilen gelir, Güneydoğulu kadınlara dönecek.

16 Haziran’a kadar sürecek olan sergi kapsamında;ÇATOM projesinin tanıtımının yapılması, Ülkemizde kadın sorunları alanda çalışan kurum ve kuruluşlarla işbirliği ağları oluşturulması ve ÇATOM’larda üretilen ürünler için yeni pazar fırsatları elde edilmesi amaçlanmaktadır.

ÇATOM, GAP İdaresi Başkanlığınca 1992-1994 yılları arasında yapılan araştırmalara ve Sosyal Eylem Planı’na dayalı olarak hazırlanan ve Kasım 1995’ten bu yana GAP Bölgesinde bulunan 9 İlde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) uygulanana bir projedir. Proje kapsamında Bölgede faaliyet gösteren Merkez sayısı 44 olup, ÇATOM’lar aracılığıyla ulaşılan kişi sayısı 220.000’dir.

KAMU, YEREL YÖNETİM, STK, ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

ÇATOM’lar, GAP kapsamında bulunan İllerin Valiliklerinin işbirliği ve Türkiye Kalkınma Vakfı’nın teknik desteğiyle uygulanan ve yaygınlaştırılan topluma dayalı merkezlerdir. Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası STK’lar, özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve fon kuruluşlarıyla faaliyet bazlı çalışılmaktadır.

ÇATOM'LARIN AMACI

ÇATOM, kadınların kamusal alana katılımını ve kamusal hizmetlere erişimini sağlamayı, kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmayı, kadını güçlendirerek fırsat eşitliği sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, kadınların güçlendirilmesi noktasında model bir projeye dönüşerek yurt içi ve yurt dışına yaygınlaştırılmıştır. Ülkemizde Ordu’nun Ünye ilçesi ile Bingöl’ün Genç İlçesi’nde; Yurtdışında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dipkarpaz Bölgesi ve Madagaskar’da ÇATOM’lar açılmıştır. Etiyopya, Afganistan, Irak gibi ülkelerde konuyla ilgili saha araştırmaları yapılmıştır.

ÇATOM’LARIN GİRİŞİMİYLE DERNEK, KOOPERATİF VE ŞİRKET KURULDU

2005 yılında ÇATOM’larda başlayan dernekleşme süreci ile 9 ilde ÇATOM çalışanları ve ÇATOM faaliyetlerine katılan kadınların girişimiyle 13 dernek, 2 kooperatif ve 1 şirket kuruldu. Dernekler, ulusal ve uluslararası fon kuruluşlarından aldıkları hibe destekleriyle projeler uygulayarak ÇATOM hizmet yelpazesini genişlettiler.

Kooperatif çatısı altında üretim ve satış çalışmaları devam etmekte, kadınların bir araya gelerek kurduğu şirkte bünyesinde ise fason üretim yapılmaktadır.

 

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için:

İnsani ve Sosyal Gelişme Genel Koordinatörlüğü

Tel: (0414) 347 08 20  e-posta:adalet@urfa.gap.gov.tr

Adres: GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
Akbayır Mah. 104. Cad. No 1115/7
Karaköprü/Şanlıurfa




Haber Tarihi : 1 Eylül 2014 - Okunma Sayısı : 3740