Tasarım ve Programlama - GAP İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
Su Mutluluğumuz olsun, Su Hayattır, Hayatta Kalalım Projesi

SU MUTLULUĞUMUZ OLSUN, SU HAYATTIR, HAYATTA KALALIM PROJESİ

GAP İdaresi Başkanlığı, Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa il Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle uygulanan projenin amacı; Şanlıurfa Merkez ve ilçelerinde sulama kanallarında, baraj göletlerinde, nehirlerde çeşitli nedenlerle (bilinçsizlik, tedbirsizlik ve imkansızlıktan kaynaklanan sebeplerle) yaşanan ölümlerin engellenmesidir. Proje, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü “Su Altı Grup Amirliği” koordinesinde uygulanmıştır.

Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar

  • Farkındalık çalışmaları yoluyla sulama kanallarının bulunduğu köylerde öğretmen, muhtar, ana-baba ve öğrencilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır.
  • Boğulma vakalarında ve eğitim çalışmalarında kullanılmak üzere 2 araç satın alınmış ve donanımı yapılmıştır.
  • Proje kapsamında yapılan çalışmalar yoluyla her yıl Ocak-Haziran döneminde boğulma vakası 25 iken, 2013 yılı içinde aynı dönemde boğulma vakalarında %35’lik bir azalma olmuş ve boğulan kişi sayısı 16’ya düşmüştür. Her yıl Haziran-Ekim  döneminde ortalama boğulma vakası 33 iken 2013 yılı aynı döneminde, bu sayı 10’a düşmüştür.  
  • Aralık 2013 itibarıyla sona eren proje kapsamında oluşan kamuoyu etkisiyle, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce 20.000 TL bütçe ayrılarak ilk etapta Şanlıurfa Harran Sulama Kanallarına 357 km ve Şanlıurfa-Mardin-Ceylanpınar sulama hattına 200 km olmak üzere toplam 561,55 km tel örgü çektirilmiştir.
  • Sulama birliklerinin maddi destekleri ile içinden yerleşim bölgelerinin geçtiği sulama kanallarında ve köprü geçişlerinde bulunan hava paylarına beyaz zemin üzerine fosforlu kırmızı yazıyla “KANALA GİRMEK ÖLÜMCÜL VE YASAKTIR, 182 TL Para Cezası” konulu uyarı levhaları yazdırılarak belirlenen kara noktalara sabitlenmiştir.
  • Sulama birliklerinin katkısıyla 40 adet can simidi, ucunda 20 metre halatı ile birlikte belirlenen kara noktalarına, acil durumlarda kullanılmak üzere emniyet müdürlüğü devriye ekiplerine, il jandarma devriye ekiplerine, sulama birliği görevlilerine, muhtarlara ve köy kahvelerine dağıtılmış, kullanılması ile ilgili gerekli eğitimler verilmiştir.
  • Proje kapsamında yapılan çalışmalar yoluyla boğulma vakalarında 2013 yılında %70’lik bir azalma meydana gelmiştir.