Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
3200 Yıllık Formülden Elde Edilen Koku Diyarbakır'da Sergilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Koku Kültürü ve Turizmi Derneği iş birliği ile “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Diyarbakır Sergisi” 17-18 Aralık 2022 tarihlerinde Diyarbakır’daki Saint George Kilisesi’nde düzenlendi.

Zerzevan Kalesi’nden çıkan koku şişeleri ve koku kaplarının replikalarının yer aldığı sergiye, Diyarbakır Valisi Ali İhsan SU, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan MARAL ve ilgili kamu/sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Diyarbakırlı koku tutkunları katıldı.

Serginin açılışının ardından düzenlenen “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Diyarbakır” panelinde; Aromaterapist ve Koku Uzmanı Bihter Türkan ERGÜL, Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenker ATİLLA, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç COŞKUN ve Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elif HANAR konuşmacı olarak yer aldı.

“Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Sergisi” nin ilki kadim medeniyetlerin koku rotasında yer alan Şanlıurfa’da, ikincisi ise yine aynı rotada bulunan Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Sergide; Yukarı Mezopotamya bitkilerinden üretilen 3 bin 200 yıllık kokular, Mezopotamya’nın, toprak, tahıl ve bilgi Tanrıçası olan Nisaba ismi ile parfüme dönüştürülerek koku tutkunlarıyla tanıştırıldı.


Fotoğraflar




Haber Tarihi : 19 Aralık 2022 - Okunma Sayısı : 473