Tasarım ve Programlama - GAP İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
GAP
GAP Bölgesi'nde Biyolojik Çeşitlilik

GAP Bölgesi’nin biyolojik çeşitliliği Türkiye’nin diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında gizli kalmış bir hazineye benzetilebilir. Dünyada bilinen tek yaşam alanı Harran olan Harran kertenkelesi, Türkiye’de sadece bu bölgede yaşayan altın avurtlak, kelaynak, çöl varanı ve ülkemizde sadece burada üreyen bozkır ötleğeni, çölkoşarı bu hazinenin şimdilik bilinen parçalarından bazılarıdır.

Bölge'de Nemrut Dağı Milli Parkı, Tek Tek Dağları Milli Parkı ve Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS) olmak üzere üç korunan alan bulunmaktadır.

Doğa koruma kuruluşlarının son yıllarda yaptığı çalışmalarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde küresel ve bölgesel öneme sahip bitki ve hayvan türlerini içeren 22 önemli doğal alanı(ÖDA) belirlenmiştir.

ÖDA’lar arasında Dicle ve Fırat nehirleri ve Urfa bozkırları çevresi ile Karacadağ, bitki ve hayvan türleri açısından en dikkat çekenleridir.

Türkiye’de yetişen bitkilerin yaklaşık yüzde 30’unun bu bölgede bulunduğu tahmin edilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda bölgede, sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü 74 ve Türkiye’ye özgü 246 olmak üzere, toplam 320 endemik bitki tespit edilmiştir. Bölge aynı zamanda, ekonomik öneme sahip bazı tarım bitkilerinin özellikle buğday, arpa, yulaf, gibi tahıllar ile mercimek, nohut, bezelye gibi baklagillerin doğal türlerinin yetiştiği bir gen merkezi durumundadır.

Doğal nehir ekosistemleri üzerine yapılan büyük barajlar, bozkırların tarım alanlarına çevrilmesi ve aşırı sulama, bu biyolojik hazine üzerindeki tahditler arasında sayılmaktadır.

Dosyalar
GAP FAUNASININ ÖNEMLİ TÜRLERİ
GAP FLORASININ ÖNEMLİ TÜRLERİ