Tasarım ve Programlama - GAP İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
GAP Bölgesinde Kadının Güçlenmesi Yoluyla Sosyal Hizmetlerin Desteklenmesi Projesi

Proje, kadının güçlendirilmesi yoluyla Suriyeli ve ev sahibi topluluk arasında sosyal uyumun sağlanması genel amacıyla 1 Mart 2019 - 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında uygulanmıştır. Proje uygulama alanı Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Gaziantep ve Hatay’dır. Bütçesi 300.000 ABD Doları olan projeye finansman desteği, UNDP BPPS Funding Windows tarafından sağlanmıştır.  Proje; eğitim, danışmanlık ve koçluk hizmetlerini kapsamaktadır. 3 bileşenden oluşan projenin bileşenleri:

 

1-Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluk Kadınlarının Sosyal ve Ekonomik Kapasitesinin Artırılması Bileşeni:

Proje illerinde GAP İdaresi Başkanlığına bağlı ÇATOM’lar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine bağlı ADEM (Aile Destek Merkezleri)’ler, belediye ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı kadın destek merkezlerinin üretim atölyeleri güçlendirilecek ve üretim yapan kadınların sürdürülebilir pazara erişimleri desteklenecektir. Bu kapsamda, üretim yapan yapıların ulusal ve uluslararası fuarlara katılımları desteklenecek, perakendecilerle buluşmaları sağlanacak, e-ticaret ve web-portal temelli satış yapmalarına destek verilecektir. GAP İdaresi Başkanlığı ve UNDP iş birliği ile 2008 - 2016 döneminde uygulanan “Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi Aşama 1 ve Aşama 2” kapsamında çıkarılan Argande moda markası altında devam eden üretim desteklenecektir. Hali hazırda Argande Kilis üretim Atölyesinde üretilen ve Mudo Mağazalarında satışı yapılan ürünlerin satışına yönelik e-satış portalı oluşturulacak ve 2019 sonunda portal üzerinden satış başlayacaktır. Proje süresince Argande, Bölgesel bir markaya dönüştürülecek ve Bölgede kadınlar tarafından üretilen ürünler bahse konu marka altında, bu kanalla satılacaktır. İş kurma fikri ve potansiyeli olan kadınların tespiti yapılacak; başta girişimcilik olmak üzere satış, pazarlama gibi konularda eğitimler verilecek ve kadınlara ayrıca koçluk hizmeti sağlanacaktır. 

 

2-Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluk Arasında Sosyal Uyum ve Entegrasyonun Sağlanması Bileşeni:

ÇATOM’lar, yerel yönetimler, Suriyeli organizasyonlar/platformların Suriyeli ve ev sahibi topluluklar arasında sosyal uyumun sağlanmasına katkı yapacak faaliyetleri desteklenecektir. Bu kapsamda sosyal uyum eğitimleri ve bu eğitimleri destekleyen teknik geziler, atölye çalışmaları, tiyatro, sinema, spor gibi çeşitli sosyal-kültürel faaliyetler gerçekleştirilecektir. GAP İdaresi Başkanlığı İnsani ve Sosyal Gelişme Genel Koordinatörlüğünün UNICEF iş birliği ile uygulamakta olduğu Proje kapsamında oluşturduğu “Sosyal Uyum Master Eğitmen Takımı” bahse konu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde görev alacaktır. Bu bileşende GAP İdaresi Gençlik Evleri aktif rol üstlenecek ve ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezleri ile de iş birliği yapılacaktır.

 

3-Sosyal Bakım ve Sosyal Destek Hizmetlerinin Tasarlanması ve Pilot Uygulamanın Yapılması Bileşeni:

Bileşen kapsamında Kilis Valiliği ve Kilis Belediyesi iş birliği ile Kilis’te yaşlılara yönelik hizmet sunumu yapacak olan Yaşlı Destek Merkezi pilot uygulaması yapılması planlanmaktadır. Merkez kapsamında yaşlıların kaliteli vakit geçirebilecekleri sosyal alanlar oluşturulacak, kamusal hizmetlere erişimlerini artırmaya yönelik bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yapılacak, il içi-il dışı sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenecek, sohbet toplantıları organize edilecek, basit sağlık kontrolleri yapılacaktır. Kilis İş-Kur Müdürlüğü iş birliği ile yaşlı bakımına yönelik mesleki eğitim kursları açılacaktır. Kilis İslambey ÇATOM tarafından uygulanan “Yaşlı Destek Projesi” kapsamında ÇATOM ve Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kurulmuş olan “Yaşlı Destek Telefon Hattı” hizmetinin bilinirliğinin artırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda ayrıca Şanlıurfa Karaköprü Kaymakamlığı ve Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü iş birliği ile engelli çocuklara yönelik spor faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Fiziksel engelli çocuklara yönelik yapılacak çalışma kapsamında, çocukların bahse konu alanlarda il ve Bölge dışında yapılan spor müsabakalarına katılımları desteklenecek, il ve Bölge dışı sosyal ve kültürel etkinliklere katılımları desteklenecektir.    

 

Proje Kapsamında Gerçekleştirilen Önemli Faaliyetler:

  • Kilis’te 65 yaş ve üst grubuna hizmet sunumu yapacak “Aktif Yaşam Merkezi” Ocak ayı içinde hizmet sunumuna başlamıştır. Merkez kapsamında hobi kursları, sağlık taramaları ve sohbet programları başlamış ancak Covid 19 pandemisi nedeniyle faaliyetlere ara verilmiştir. Kilis İslambey ÇATOM, yaşlılara yönelik sunulan hizmeti hane düzeyinde yapmaya başlamış ve bu kapsamda hanelere yemek servisi yapılmış, hijyen paketi desteği sağlanmış ve kişisel hijyen konularında destek sağlanmıştır.
  • Aktif Yaşam Merkezi faaliyetleri kapsamında Yaşlılık Çalışmaları Webinar Serisi düzenlenmiştir. Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Merkezinden Prof. Dr. Emine ÖZMETE moderatörlüğünde Uzman Diyetisyen Dilara KOÇAK, Prof. Dr. Sevgi ARAS, Prof. Dr. Filiz CAN, Prof. Dr. Ergıvan Tuba ÖZEL ve Fizyoterapist Kaan AKIN’ın katılımıyla yaşlılık alanında çalışan kamu ve sivil toplum çalışanlarına yönelik seminerler düzenlenmiştir. Bahse konu seminerlere 300 kişi katılım sağlamıştır.
  • Koton’un 8 Mart Kadınlar Günü promosyonu Ömerli ÇATOM’da üretilmiştir. Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Koton tarafından İstanbul’da düzenlenecek etkinliğe katılmak üzere kadınlar belirlenmiş, etkinliğin içeriği oluşturulmuş ancak Covid 19 pandemisi nedeniyle organizasyon iptal edilmiştir.
  • Koton El Emeği Koleksiyonu basın gezisi kapsamında “El Emeği Koleksiyonu” tanıtım filmi çekilmiş; Nisan ayı içinde gazetecilerden oluşan bir ekip, Kilis İslambey ÇATOM ve GAP İdaresi Başkanlığını ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi almıştır.
  • Koton El Emeği Koleksiyonu kapsamında 2020 yılı içinde yaklaşık 130 bin parça üretim yapılmış ve 856.804 TL gelir elde edilmiştir. Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Adıyaman ve Batman’da 350 kadın ile başlayan El Emeği Koleksiyonu kapsamında ilk üretim 2016 İlkbahar-Yaz sezonunda 11.645 adet üretimle 45 mağazada satışa sunulmuştur. Aralık 2019 itibarıyla Adıyaman, Batman, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Mardin, Şırnak, Diyarbakır, Siirt olmak üzere 9 il ve 18 ÇATOM’da, kamplarda, Gençlik Evleri’nde, Çocuk Gelişim Merkezleri’nde ve Belediye’ye bağlı konaklarda üretim devam etmiştir. Bu kapsamda üretilen adet 336.623, tutar 2.378.000,00 TL olarak gerçekleşerek 6.794 kadına gelir sağlanmıştır. 2020 yılı içinde El Emeği Koleksiyonu kapsamında üretim yapan kadın sayısını artırmak ve üretim yapan merkezleri çeşitlendirmek amacıyla ADEM ve diğer kurumların toplum merkezleri üretim ağına alınmaya çalışılmıştır.
  • Şef Sibel Pinto - Action Kashkarikas ile Mardin’de yapılması planlanan Sıfır Atık konulu gastronomi eğitimi Covid 19 pandemisi nedeniyle çevrimiçi yapılmış, video kaydı GAP ve UNDP Youtube kanalına yüklenmiştir.
  • Argande kapsamında üretilen ürünlerin online kanallar yoluyla satışı için çeşitli kurumlarla görüşülmüştür. Bahse konu ürünlerin Trendyol’da satışının yapılması için yapılan görüşmeler olumlu geçmiş ve Trendyol’da Argande Mağazası açılmasına yönelik çalışmalara başlanmıştır. Ocak 2021’de açılacak mağaza ile ilgili hazırlık çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir.
  • Covid 19 pandemisi nedeniyle Argande üretim atölyesinin faaliyetlerine ara verilmiştir. Mağazaların müsaitlik durumuna göre, Argande ürünlerinin Mudo mağazalarında satışına devam edebilmesi için gerekli görüşmeler yapılmış ve satışlar yıl boyu devam etmiştir.
  • Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Mardin ÇATOM’larda Suriyeli ve yerel kadınlara yönelik satış, pazarlama ve temel finans eğitimleri verilmiştir.
  • Rumisu Markası için üretim yapan İdil, Nusaybin ve Mehmet Saraç ÇATOM’larda üretimler yıl boyu devam etmiştir.
  • Modacı Zeynep TOSUN ve Mehtap ELAİDİ’nin özel tasarımları için yıl boyu 1.750 parça üretim yapılmıştır. Zeynep TOSUN’un tel sarma/kırma işine olan talebi doğrultusunda Kilis ve Mardin ÇATOM’ların katılımıyla tel sarma/kırma eğitimleri gerçekleştirilmiştir. Zeynep TOSUN tarafından NORDİA Markası için tasarlanan kahve kutuları için 1.100 parça özel üretim aksesuar üretilmiştir.
  • Moda tasarımcılarının özel koleksiyonları kapsamında Mardin ve Kilis ÇATOM’lardan eğitmenlere yönelik tel sarma/tel kırma uygulamalı eğitici eğitimi yapılmıştır. Eğitime 20 kişi katılım sağlamıştır.
  • 16 Günlük Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele Kampanyası kapsamında kadınların güçlenme hikayelerini kendi gözlerinden ifade edebilmeleri için düzenlenen online sergide 48 ÇATOM’dan kadının çektiği fotoğraflar sergilenmiştir.
  • Haziran ayı içinde Proje Yönlendirme Komitesi toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya Komitede yer alan bakanlıklardan uzmanlar katılım sağlamış ve projenin Mart 2021’e kadar uzatılmasına karar verilmiştir.