Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
GAP İdaresinin Desteğiyle Yerelde Üretimin Gücü Artırılıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Tarımsal Altyapının Geliştirilmesi Programı” ve “2022 Yılı GAP Organik Tarım Kümelenme Ana Programı” kapsamında desteklenen, Yenişehir Kaymakamlığı ve ilgili kurum/kuruluşlarla iş birliği içerisinde yürütülen olan “Yerelde Kadın Eliyle Sebze Üretimi ve İşlenmesi Projesi” ile “Manda Sütü Market (MSM) Projesi” ek protokol imza töreni 30 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

 

Yerelde Kadın Eliyle Üretimin Gücü Artıyor

GAP İdaresi tarafından desteklenen “Yerelde Kadın Eliyle Sebze Üretimi ve İşlenmesi Projesi” ile Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde dezavantajlı durumda bulunan 130 kadın çiftçi için 60 dekar alanda sebze demonstrasyon bahçesikurulması, 4 ana konuda 12 mesleki eğitim verilmesi, 500 m2kapalı alanın sebze işleme atölyesine dönüştürülmesi, markalaşama, tanıtım ve görünürlük faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Kadınlara tahsis edilen alanlarda; sebze yetiştiriciliği ve işlemesi ile ekonomik ve sosyal refahın artırılması, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu ürünlerin dezavantajlı kadınlar tarafından üretilerek istihdama katkı sağlanması, marka çalışmaları ile üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması hedefleniyor.

 

Bölgede Organik Manda Sütü ve Süt Ürünleri Üretimi Yaygınlaştırılıyor

 

GAP İdaresinin desteğiyle hayata geçirilen “Manda Sütü Market (MSM) Projesi” kapsamında; Yenişehir Belediyesi tarafından kurulacak olan atölyede, manda yetiştiricilerinin elde ettiği çiğ manda sütünün hijyenik koşullarda işlenerek; yoğurt, kaymak ve tereyağı elde edilmesi ve üretimi yapılan manda sütünün katma değer yaratması, bölgede organik ürün yetersizliğinin azaltılması, ürün çeşitliliğinin artırılması ve projenin ikinci yılında organik üretime %30 oranında geçiş sağlanması amaçlanıyor.

Söz konusu proje ile kırsal alanda bilgi ve teknolojiye dayalı manda yetiştiriciliğin yapılması, manda yetiştiriciliğinde gen kaynaklarının korunması, işletmelerin kaliteli üretim yapması ve rekabet gücünün artırılması, üretimde dinamizmi ve güvenilirliği yüksek manda sütü ve süt ürünlerinin organik üretim modelinin bölgeye kazandırılması hedefleniyor.

 


Fotoğraflar




Haber Tarihi : 30 Kasım 2022 - Okunma Sayısı : 449