Tasarım ve Programlama - GAP İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Ercan YİĞİT

Tasarım ve Programlama - Bilgi İşlem Koordinatörlüğü Ercan YİĞİT

Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
GAP
Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluklar Arasında Sosyal Uyum Projesi

GAP Bölgesi’nde Kadının Güçlendirilmesi Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluklar Arasında Sosyal Uyum Projesi

Proje, kadının güçlendirilmesi yoluyla Suriyeli ve ev sahibi topluluk arasında sosyal uyumun sağlanması genel amacıyla 1 Mart 2019 - 30 Temmuz 2020 tarihleri arasında uygulanacaktır. Proje uygulama alanı Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Gaziantep ve Hatay’dır. Bütçesi 300.000 ABD Doları olan Projeye finansman desteği, UNDP BPPS Funding Windows tarafından sağlanmıştır.  Proje; eğitim, danışmanlık ve koçluk hizmetlerini kapsamaktadır. 3 bileşenden oluşan projenin bileşenleri:

 

1-Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluk Kadınlarının Sosyal ve Ekonomik Kapasitesinin Artırılması Bileşeni:

Proje illerinde GAP İdaresi Başkanlığına bağlı ÇATOM’lar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine bağlı ADEM (Aile Destek Merkezleri)’ler, belediye ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı kadın destek merkezlerinin üretim atölyeleri güçlendirilecek ve üretim yapan kadınların sürdürülebilir pazara erişimleri desteklenecektir. Bu kapsamda, üretim yapan yapıların ulusal ve uluslararası fuarlara katılımları desteklenecek, perakendecilerle buluşmaları sağlanacak, e-ticaret ve web-portal temelli satış yapmalarına destek verilecektir. GAP İdaresi Başkanlığı ve UNDP işbirliği ile 2008 - 2016 döneminde uygulanan “Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi Aşama 1 ve Aşama 2” kapsamında çıkarılan ARGANDE moda markası altında devam eden üretim desteklenecektir. Hali hazırda ARGANDE Kilis üretim Atölyesinde üretilen ve MUDO Mağazalarında satışı yapılan ürünlerin satışına yönelik e-satış portalı oluşturulacak ve 2019 sonunda portal üzerinden satış başlayacaktır. Proje süresince ARGANDE, Bölgesel bir markaya dönüştürülecek ve Bölgede kadınlar tarafından üretilen ürünler bahse konu marka altında, bu kanalla satılacaktır. İş kurma fikri ve potansiyeli olan kadınların tespiti yapılacak; başta girişimcilik olmak üzere satış, pazarlama gibi konularda eğitimler verilecek ve kadınlara ayrıca koçluk hizmeti sağlanacaktır. 

 

2-Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluk Arasında Sosyal Uyum ve Entegrasyonun Sağlanması Bileşeni:

ÇATOM’lar, yerel yönetimler, Suriyeli organizasyonlar/platformların Suriyeli ve ev sahibi topluluklar arasında sosyal uyumun sağlanmasına katkı yapacak faaliyetleri desteklenecektir. Bu kapsamda sosyal uyum eğitimleri ve bu eğitimleri destekleyen teknik geziler, atölye çalışmaları, tiyatro, sinema, spor gibi çeşitli sosyal-kültürel faaliyetler gerçekleştirilecektir. GAP İdaresi Başkanlığı İnsani ve Sosyal Gelişme Genel Koordinatörlüğünün UNICEF işbirliği ile uygulamakta olduğu Proje kapsamında oluşturduğu “Sosyal Uyum Master Eğitmen Takımı” bahse konu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde görev alacaktır. Bu bileşende GAP İdaresi gençlik Evleri aktif rol üstlenecek ve ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezleri ile de işbirliği yapılacaktır.

 

3-Sosyal Bakım Ve Sosyal Destek Hizmetlerinin Tasarlanması ve Pilot Uygulamanın Yapılması Bileşeni:

Bileşen kapsamında Kilis Valiliği ve Belediyesi işbirliği ile Kilis’te yaşlılara yönelik hizmet sunumu yapacak olan yaşlı destek merkezi pilot uygulaması yapılması planlanmaktadır. Merkez kapsamında yaşlıların kaliteli vakit geçirebilecekleri sosyal alanlar oluşturulacak, kamusal hizmetlere erişimlerini artırmaya yönelik bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yapılacak, il içi-il dışı sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenecek, sohbet toplantıları organize edilecek, basit sağlık kontrolleri yapılacak vb etkinlikler organize edilecektir. Kilis İş-Kur Müdürlüğü işbirliği ile yaşlı bakımına yönelik mesleki eğitim kursları açılacaktır. Kilis İslambey ÇATOM tarafından uygulanan “yaşlı destek projesi” kapsamında ÇATOM ve Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kurulmuş olan “yaşlı destek telefon hattı” hizmetlerinin bilinirliğini artırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda ayrıca Şanlıurfa İli Karaköprü Kaymakamlığı ve Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü işbirliği ile engelli çocuklara yönelik spor faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Fiziksel engelli çocuklara yönelik yapılacak çalışma kapsamında, çocukların bahse konu alanlarda İl ve Bölge dışında yapılan spor müsabakalarına katılımları desteklenecek, İl ve Bölge dışı sosyal ve kültürel etkinliklere katılımları desteklenecektir.