Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Harran Üniversitesi Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı Faaliyete Geçti

GAP Bölgesinde Dijital Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Kapsamında Harran Üniversitesi Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı Faaliyete Geçti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınama İdaresi Başkanlığı ile Harran Üniversitesi Rektörlüğü iş birliğinde yürütülen “Harran Üniversitesi Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı” 7 Ekim 2021 tarihinde faaliyete geçti. Dijital Tarım Tekniklerinin tanıtımının da yapıldığı etkinlik alanında söz konusu çalışmaya yönelik uygulama sonuçları, çiftçilere, ilgili kurumlara ve Ziraat Odaları’na sunuldu.

Proje kapsamında geliştirilen sistemin kullanılmasıyla; Bölge tarımına ve çiftçilere katkı sağlanması, gübreleme, sulama ve ilaçlama uygulamalarının zamanında ve bilinçli bir şekilde yapılmasına olanak sunulması, özellikle mısır verim miktarı ve hasat zamanının doğru belirlenmesinde rehberlik edilmesi hedefleniyor.

Dijital Tarım uygulamaları ile çiftçinin girdi kullanımınınazaltılması, aşırı azot gübresinin neden olduğu içme suyu ve yer altı sularındaki nitrat kirlenmesi ile atmosfere salınan azot miktarının da kontrol altına alınması planlanıyor.

Drone’lar, robotlar, akıllı sensörler ve yapay zekâ ile donatılan, tarım endüstrisinin pek çok alanına hitap edensistem ayrıca; mahsul izleme, toprak değerlendirme, bitki populasyonunu gözden geçirme, sulama ve drenajı yönetme, mahsul koruma ile gübre ve böcek ilacı uygulama yöntemiylehasat planlamaya imkân sunacak.


Fotoğraflar




Haber Tarihi : 8 Ekim 2021 - Okunma Sayısı : 577