Projenin temel hedefi GAP Bölgesi Harran’da pamuk üretimi değer zincirinde sürdürülebilir üretime yönelik kaynak etkinliği ve verimliliğe katkıda bulunmak. Bu doğrultuda, Şanlıurfa Harran Ovası’nda bulunan pamuk tarlasında üretime yönelik dijital teknolojiler destekli bir model geliştiriliyor.Pamuk üretimden çırçır sürecine kadar da dijital olarak izlenebilecek.
Proje, oluşturmuş olduğu kamu-üniversite-özel sektör ekosistemi ile Türkiye’de ilk defa tarımsal üretime yönelik akıllı teknolojiler destekli bir modeli, açık bir inovasyonekosistemi içerisinde sahaya uyarlıyor ve Türkiye’de akıllı teknolojilerin tarım-gıda sektörüne uygulanmasına yönelik IoT destekli bir akıllı pamuk üretim modelini hayata geçiriyor.
Proje ile; iklim istasyonu, tarla sensörleri ve drone ile alınan kamera görüntüleriyle anlık olarak elde edilen veriler, geliştirilen yazılım ve teknoloji kullanımı yöntemi ile aşırı su, gübre ve ilaç kullanımının önüne geçilirken, bölge için çok önemli bir ürün olan pamukta çevreye duyarlı ve %20’ye kadar daha verimli üretim yapılabilmesi hedefleniyor.
Projenin destekçileri arasında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye İş Bankası, Vodafone, tarım teknolojileri şirketleri METOS Türkiye ve tarla.io ile Türk Traktör yer alıyor.
Projenin güncel gelişimlerini, görselleri ile birlikte proje websitesinden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
www.dijitalpamuk.com/dijitalpamuk/
https://twitter.com/dijitalpamuk
instagram/dijitalpamuk
Detaylı haber için
https://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/bogazicinden-tarima-dijital-dokunus
Duyuru Tarihi : 23 Haziran 2020 - Okunma Sayısı : 1096