Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Pamuk Üreticileri ve Sektör Temsilcileri 2. İyi Pamuk Panel ve Tarla Gününde Bir Araya Geldi

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ve İyi Pamuk Girişimi (Better Cotton Initiative - BCI) Türkiye tarafından “İyi Pamuk Projesi” kapsamında düzenlenen “Panel ve Tarla Günü” etkinliği 5 Ekim 2023 tarihinde Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.

Dünyanın en büyük yedinci pamuk üreticisi olan Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 60'ı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden tedarik ediliyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP, İyi Pamuk (Better Cotton) standartlarının yerel çiftçiler arasında uygulanmasını yaygınlaştırmak için 2020 yılından bu yana birlikte çalışıyor. Bugün, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 38 bin hektar alanda, 1.830 çiftçiyle iyi pamuk lisanslı üretim yapılıyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında, “Pamuk, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin stratejik tarım ürünlerinden biridir. İdaremizin temel hedefleri ve çalışma alanlarıyla örtüşen İyi Pamuk Standardı, hem sürdürülebilir pamuk üretimini sağlamakta hem de sektörün geleceğini daha güvenli hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin stratejik tarım ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan pamuğun küresel ve bölgesel önemini vurgulamak, pamukla ilgili teknolojik gelişmeleri teşvik etmek, iyi pamuk uygulamalarının bilinirliğini artırmak ve bu uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen panelde; çiftçiler, mühendisler, çırçır işletmecileri, tekstil markaları, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından iyi pamuk uygulamaları değerlendirildi.

İki oturum şeklinde gerçekleşen etkinlikte; BCI Türkiye Kıdemli Koordinatörü Şeyma KARAÇAY LOKMACI,  İPUD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat TANMAN, Çalık Cotton Ticaret Direktörü Abdurrahim YADA, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Gökhan ÖZERTAN, “Türkiye’de ve GAP Bölgesi’nde Pamuk ile ilgili Gelişmeler” konulu panelde konuşmacı olarak yer aldılar.

Panelin ikinci oturumunda ise projede görev alan ziraat mühendisleri, çiftçiler ve 1 Çırçır İşletmesinin temsilcisi “İyi Pamuk Uygulamaları ile ilgili Deneyim Paylaşımı” gerçekleştirdiler.

Pamuğun, dünyada ve Türkiye’de mevcut durumun ele alındığı panelin ardından, pamuk hasadının yapıldığı tarlaya bir gezi düzenlendi.

İlgili kamu-sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler, ziraat mühendisleri ve çırçır işletmeleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte; pamuk üretiminde yer alan çiftçi, sanayici ve diğer aktörler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, saha düzeyinde yaygınlaştırılan etkinin, bölgesel düzeye ve sonrasında ülke çapına çıkarılması hedefleniyor.


Fotoğraflar




Haber Tarihi : 6 Ekim 2023 - Okunma Sayısı : 258