Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Pilot Projelerin Toplu Açılış Töreni Diyarbakır’da Yapıldı

Hayvansal ve bitkisel atıklardan enerji elde edilmesi ve tarımsal sulama altyapısı ile ilgili pilot projelerin toplu açılış töreni 26 Mayıs 2017 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

Hayvansal ve bitkisel atıklardan enerji elde edilmesi ve tarımsal sulama altyapısı ile ilgili pilot projelerin toplu açılış töreni 26 Mayıs 2017 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Ilgın Köyünde Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer, Bismil Bitkisel Atıklardan Biyokütle (Pelet) Üretimi ve Hayvansal Atık Kökenli Model Biyogaz Tesisi pilot projeleri kapsamında kurulan altyapı ve tesislerin temsili açılış töreni; Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir, Dicle Üniversitesi Rektörü Talip Gül ile Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Irena Vojáčková-Sollorano’nun katılımıyla 26 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen törene GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ev sahipliği yaptı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile işbirliği içerisinde 2007 yılında hazırlanan GAP Bölgesi için Rekabet Gündemi çalışması ve GAP Eylem Planı çerçevesinde Organik Tarım Küme Projesi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması projeleri hayata geçirildi. Bu ana projeler kapsamında da bölgenin öncelikleri göz önünde bulundurularak ölçeklendirilebilir ve tekrarlanabilir başarı hikâyelerinin oluşturulması amacıyla pilot projeler uygulamaya koyuldu.

Ilgın Köyünde Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer, Bismil Bitkisel atıklardan Biyokütle (Pelet) Üretimi ve Hayvansal Atık Kökenli Model Biyogaz Tesisi pilot projeleri de bu uygulamalardan bazıları. Bu pilot projeler bölgede ilk ve örnek olma özelliği taşıyor. 

Ilgın Köyünde Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer Pilot Projesi

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Diyarbakır Valiliği, Eğil Organik Tahıl Üreticileri Birliği tarafından Coca-Cola Her Damla Değer Katar finansmanıyla ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütüldü. Sularla çevrili ancak suya erişimin kısıtlı olduğu Diyarbakır’ın Eğil ilçesinin Ilgın Köyünde Son beş yıldır organik tarım yapılıyor. Projeyle Ilgın Köyü’nde sulama altyapısının kurulması, organik ürün kapasitesinin, çeşitliliğinin ve verimliliğinin artırılması, böylece çiftçilerin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulması amaçlandı. Proje kapsamında 600 tonluk sulama havuzu, sulama bağlantı yolu, hidrant, motopomp, sigorta panosu, elektrik sistemi kurulumu gerçekleşti. Böylece organik tarımsal üretimde bulunan Eğil Organik Tahıl Üreticileri Birliği üyesi 34 çiftçi ve aileleri 170 dekar alanda sulama yapabilecek. Ayrıca birliğe üye olan diğer 200 çiftçi de proje kapsamında su yönetimi, sulama, örgütlenme, kurumsal kapasite oluşturma, bitki koruma, biyolojik mücadele gibi eğitimlerden de faydalandı.

Bitkisel Atıklardan Biyokütle (Pelet) Üretimi Pilot Projesi

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Diyarbakır Valiliği, S.S. Bismil Bitkisel Pelet Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde yürütüldü. İlçenin zengin tarımsal atık potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan fizibilite çalışmasının ardından “S.S. Bismil Bitkisel Pelet Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” kuruldu. Kooperatif tarafından işletilen tesis, pelet üretimi için makine-ekipman alımı ile desteklendi. Tesis, hem kooperatif yapısı hem de bitkisel atıkların değerlendirilmesi itibarı ile GAP Bölgesi’nde ilk olma özelliği taşıyor. Tesisinin günde 25 ton ve yılda 5.000 ton bitkisel pelet üretim kapasitesi bulunuyor. Tesiste hâlihazırda 6 çalışan istihdam ediliyor.

Hayvansal Atık Kökenli Model Biyogaz Tesisi Kurulumu Pilot Projesi

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütüldü. Proje ile küçük ölçekli mekanizasyon araçlarıyla donatılmış büyükbaş hayvancılık işletmesinde hayvansal atık kökenli bir biyogaz tesisi kurulması, ekonomik analizlerin yapılması ve sürdürülebilirliğin araştırılması hedeflendi. Proje kapsamında gübre sıyırıcı, gübre karıştırıcı, gübre deşarj pompası, gübre seperatörleri ve kojenerasyon sistemi temin edilerek barınak modernize edildi. Yüksek ırk özellikleri taşıyan 30 adet besi danası alındı. Elde edilen metan gazı tankta depolanıp ortalama saate 7,5kW elektrik üretildi.  24 saat kesintisiz elektrik enerjisi üretebilen sistem sayesinde barınak içi ve bakıcı lojmanında yılda 64.800 kWh tasarruf elde edildi. Tesis, hem bölge üreticilerine hem de eğitim ve öğretime destek olacak.

Fotoğraflar

 




Haber Tarihi : 29 Mayıs 2017 - Okunma Sayısı : 2493