Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Suyun Etkin ve Verimli Kullanımı

Eğitimler, “Adana Zirai Üretim ve Personel Eğitim Merkezi Müdürlüğü”nde verilmiştir.

Suyun Etkin ve Verimli Kullanımı Projesi kapsamında çiftçilerimizin deneyimlerini ve bilgilerini artırmaya yönelik olarak 09-12 Kasım 2010 tarihlerinde Adana’ya Çiftçi Teknik Eğitim Gezisi düzenlenmiştir. Eğitimler, “Adana Zirai Üretim ve Personel Eğitim Merkezi Müdürlüğü”nde verilmiştir.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP İdaresi) tarafından gerçekleştirilen, “Suyun Etkin ve Verimli Kullanım Projesi” 2009 yılında Kilis, Gaziantep ve Adıyaman’da uygulanmış olup, 2010 yılında ise Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinde, 18-23 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.  2011 yılında ise Batman, Siirt ve Şırnak illerinde gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Proje’nin genel amacı; GAP Bölgesi’nde su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını temin etmek üzere suyun etkin ve verimli kullanılmasına yönelik uygulamaları artırmak, kapasite geliştirme programlarını sağlamak ve yerel halkın bu konudaki bilinç düzeyini artırmaktır.

Bu kapsamda söz konusu Proje ile; Suyun Kullanımı (tarımsal sulamada sulama çeşitleri, sulamanın önemi, doğru ve yanlış sulama örnekleri, çiftçilerin sorunları, çiftçilerin kullandığı sulama yöntemleri avantaj ve dezavantajları), Kentsel Alanda Sulama(konut alanlarında su tasarrufu, evsel su tüketim stratejileri, suyun yönetimi ve planlanması, atık sular, belediyelerin su konusunda sorunları, bireysel su tasarrufu) ve Su ve Hijyen (suyun önemi, su potansiyelinin paylaştırılmasında kullanım öncelikleri, su kirleticileri, kırsal alanlarda su tüketimi, su şebekelerinin hijyenliği, bireysel olarak su tüketmenin fiziksel ve biyolojik önemi - kadın, çocuk ve erişkinlerde tüketim miktarı) konuları, üç ana başlık altında ele alınmıştır.

Proje ile, çevre ve su bilincinin geliştirilmesi, suyun gereksiz olarak tüketiminin azaltılması, kuraklığı önleyici tedbirlerin alınması, ekolojik dengenin korunması, tarımda ileri teknolojinin kullanılarak su tasarrufu ve verimin artırılması, gibi konular katılımcılarla birlikte soru-cevap şeklinde ele alınmıştır. Eğitim;  Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım (Ankara Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Meral Urhan Küçük (Adıyaman Üniversitesi) ve Dr. İsmail Taş (Harran Üniversitesi) tarafından verilmiştir.

Kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, yerel halk, STK’lar, meslek odaları, sulama birlikleri, ilgili kooperatifler, öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen eğitimlere üç ilden toplam 1273 kişi katılmıştır.

Eğitim sonunda katılımcılara eğitim materyalleri (eğitim CD’si, kitapçık ve broşür) ile sertifika verilmiştir.

Proje ile çiftçilerimizin deneyimlerini ve bilgilerini artırmaya yönelik olarak 09-12 Kasım 2010 tarihlerinde Adana’ya Çiftçi Teknik Eğitim Gezisi düzenlenmiştir. Eğitimler, “Adana Zirai Üretim ve Personel Eğitim Merkezi Müdürlüğü”nde verilmiştir. Eğitim içerik olarak, Basınçlı Sulama Sistemlerinin Tanıtılması ve Uygulama Alanlarının Gezilmesi konularında teorik ve uygulamalı olarak tarlalarda verilmiştir. Eğitime Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan 45 kişilik çiftçi grubu ve sulama birlikleri katılmıştır.

Suyun Etkin ve Verimli Kullanımı




Haber Tarihi : 29 Ağustos 2014 - Okunma Sayısı : 4227