Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Yunus Emre Enstitüsü ‘nün Dünyanın dört bir yanından ağırladığı Arkeoloji Tutkunları GÖBEKLİTEPE’de!

Türkiye’nin GÖBEKLİTEPE yılında Yunus Emre Enstitüsü‘nün davetlisi 21 ayrı ülkeden gelen genç arkeolog ve sanat tarihçisi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla dünya tarihini yeniden şekillendiren ve tüm ezberleri bozan Göbeklitepe’yi ziyaret etti.

Yunus Emre Enstitüsü’nün 2019 Yaz Okulları başlıklarından biri olan “Dünya Mirasında Türkiye : Arkeoloji” Yaz Okulu’na dünyanın dört bir yanından katılan gençler arkeoloji, sanat tarihi, tarih ve coğrafya gibi bölümlerde okuyor veya bu bölümlerden mezun. Kariyerlerini inşa ettikleri alanda Türkiye ile sağlam bağlar kurmakta olan Arkeoloji Yaz Okulu katılımcıları ülkemizin dünya kültürel mirasındaki paha biçilmez hazinelerini Troya ve Efes’te keşfetmeye başladılar. Ülkemizin birbirinden değerli Tarihi ve arkeolojik yerlerini gezen katılımcılar, alanlarında uzman Türk akademisyenlerle buluşup bilgileniyor, müzeleri profesyonel rehberler eşliğinde adeta bir seminer dersi alır gibi geziyor ve böylelikle Arkeoloji sahasında Türkiye’nin bilgi birikimine, tecrübesine, yapılan titiz çalışmalara ve bilimsel üretime yakından şahit oluyorlar. Katılımcılar Gaziantep programının ardından dün Şanlıurfa Müzesi, şehir merkezi ve Harran’ı ziyaret ettikten sonra bugün de dünya insanlık tarihinde son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olan Göbeklitepe’deydi.

Müteveffa Alman arkeolog Klaus Schmidt ve Türk meslektaşlarının özverisiyle gün yüzüne çıkan GÖBEKLİTEPE’yi YEE Arkeoloji Yaz Okulu öğrencilerine Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal ULUDAĞ gezdirip anlattı.

Yaz okulu öğrencilerinin soru ve katılımlarıyla adeta akademik bir açık hava seminerine dönen GÖBEKLİTEPE gezisi ardından katılımcılar Sakin Şehir (CittaSlow) Halfeti’ye geçtiler.

Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji Yaz Okulu 2019 yılında Yunus Emre Enstitüsü tarafından hayata geçirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çorum Valiliği işbirliğinde gerçekleştirilen Yaz Okuluna 21 ülkeden 21 genç arkeolog, sanat tarihçisi, sosyal bilimci katılıyor. Program Çanakkale’den başlayarak sırasıyla Efes, Gaziantep ve Şanlıurfa’da devam etti. Programın kalan kısmında katılımcılar Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesini ziyaret edecek; Çorum’da Hitit Medeniyetini Hattuşaş Kazıları Başkanı eşliğinde tanıyacak ve son olarak İstanbul’a geçerek 04 Ağustos 2019 tarihinde programı noktalayacak.

Programa Katılan Ülkeler: ABD, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Çekya, Çin, Fas, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, Kazakistan, İngiltere, İran, Lübnan, Malezya, Mısır, Romanya, Tunus, Ukrayna

 




Haber Tarihi : 30 Temmuz 2019 - Okunma Sayısı : 1991